Bu hastalık, allerjen yani vücutta savunma sistemini harekete geçiren bir uyarana karşı (çoğu zaman polenler, makyaj malzemesi gibi kimyasal maddeler veya sebebi bilinmeyen bir nedenle) gözümüzün verdiği yanıttır. Kızarıklık, kaşıntı, batma ve sulanma gibi belirtiler verebilir. Tekrarlayabilir bir hastalıktır. Koruyucu veya tedavi edici damlalar kullanılabilir,güneş ve bilinen allerjenlerden uzak durulmalıdır.
Daha sıklıkla bahar aylarında ortaya çıkan ve saman nezlesi gibi isimlerde alan bu hastalığa Alerjik Konjonktivit denir.Her iki gözü de etkiler ve polenler gibi alerjiye neden olan bir maddeye gösterilen tepkidir. Alerji yapan maddelere bir tepki olarak, vücudunuz immünoglobülin E (IgE) denilen bir antikor üretir. Bu antikor gözlerinizin ve hava yollarınızın mukoz tabakasında bulunan ve mast hücreleri olarak adlandırılan özel hücreleri, histaminler de dahil olmak üzere, iltihaplı maddeleri serbest bırakmaları için tetikler. Vücudunuzun histamini serbest bırakması kırmızı ya da pembe renk almış gözler de dahil olmak üzere çok sayıdaki alerji belirtilerini üretebilir.
Alerjik Konjonktivit hastalarının şikayetleri nelerdir?
En sık görülen semptom kaşıntıdır. Bunun yanında kızarıklık, göz yaşarması, göz kapağı şişkinliği ve kemozis(ödem) görülür.
Alerjik Konjonktivit nedenleri nelerdir?
Alerjenlerin bulunduğu ortamlarda kalmaktır. Mevsimsel alerjenler, baharda ortaya çıkan ağaç polenlerini, yazın büyüyen çimenleri ve yaz sonu ve sonbahar başında yabani otlara bağlı reaksiyonları kapsar. Bunun yanında ev kenelerini, çeşitli küfleri ve hayvan tüylerini kapsayan perenyal alerjenlerle temas etmek alerjinin başlıca nedenleridir. Coğrafi konum önemli bir faktördür.
Alerjik Konjonktivit tanısı nasıl konulur?
Tanı genellikle klinik bulgu ve belirtilerle konur. Hastaların %70’inde kişisel veya ailesel alerji öyküsü vardır. Kaşıntı, sulanma, irritasyon, batma, (kızarıklık)hiperemi, kapak ödemi olan hastalara oküler alerji teşhisi konur. Zor bir yöntem olsada laboratuvar testleri ile konjonktiva kazıntılarında Eozinofiller ve IgE miktarlarına bakılarak tanı konulur. (Mevsimsel alerjilerde gerek yoktur)
Alerjik Konjonktivit nasıl tedavi edilir?
- Farmakolojik olmayan tedavi;Alerjenden kaçınılması, alerjenin fiziksel yollarla ortamdan uzaklaştırılması (suni gözyaşları), soğuk kompres uygulamak.
- Farmakolojik tedavi;Antihistaminikler, vazokonstriktörler, mast hücre stabilizatörleri, NSAİİ’lar ve Kortikosteroidler kullanmak. (Doktor reçetesiyle)