Miyopi, Hipermetropi ve Astigmatizma’nın düzeltilmesinde dünyada yaygın kullanılan yöntem olan LASIK, Laser Assisted in-Situ Keratomileusis kelimelerinin baş harfleriyle elde edilmiş bir kısaltmadır. LASIK tekniğinde, gözün en ön saydam tabakası olan korneadan mikrokeratom adı verilen bir aletle veya femtosecond lazerle ince bir tabaka (flap) kaldırılmakta ve bu tabakanın altına göz kusurunu giderecek miktarda ve şekilde excimer lazer uygulanmaktadır.
LASIK için uygunmusunuz?
90’lı yıllardan itibaren uygulanmaya başlayan ve onmilyonlarca insan gözünün tedavisinde kullanılan lazer tedavileri teknolojik gelişmelere rağmen her göz için uygun olmayabilir. LASIK için uygun olmayan gözlere PRK, Fakik lens implantasyonu gibi alternatif tedaviler sunulabilsede bazı gözler bu tedavilerin de dışında kalabilmektedir. Tüm ameliyyatlarda olduğu gibi lazer tedavilerinin uygulanabilmesi için temel kriterler mevcut.
Yaşınızın 18’in üzerinde olması, gözlük numaralarının son bir yıl içinde stabil olması, gözlerinizin ve kendinizin sağlıklı olması LASIK uygulamaları için şarttır.
Aşağıda belirtilen hastalık durumlarının mevcudiyyeti LASIK tedavisi için uygun olmanızı engeller.
- Katarakt, progressif ve ileri glokomlar, keratokonus, devam eden ve şiddetli göz kurulukluğu, retina ve optik sinir hastalıkları ve bazı göz viruslarının geçirilmiş olması
- Romatoid Artrit, Lupus gibi otoimmun ve vasküler hastalıkların mevcudiyeti. Kontrolsüz diabet gibi bazı sağlık sorunları.
- Hamilelik ve yoğun emzirme dönemleri (özellikle ilk yıl)
LASIK muayenesi (konsültasyon)
Excimer lazer için gözlerinizin uygun olup olmamasını doktorunuz tayin edecektir. Bu ise tam göz muayenesi ve yapılacak tetkiklerin sonucuna göre belirlenmektedir. Bunun için göz hekiminizden konsültasyon isteyin. Randevu gününü aşağıdaki şartlara göre belirleyiniz.
Kontakt lens kullanıyorsanız ara verin ve gözlük kullanmaya başlayın. Yumuşak kontakt lens kullananların muayene öncesi en az 1 hafta ara vermeleri önemlidir. Sert kontakt lens kullananlarda ise bu süre 3 haftadır. Kontakt lenslerin korneaya baskı yapmaları sonucu hem topografik hemde refraktif değişiklikler yapması mümkündür. Eğer çekilen topografilerde (kornea haritalarında) kontakt lense bağlı bir düzensizlik şüphesi olursa bu süre uzatılabilir.
Muayene günü göz kapaklarınıza krem, losyon sürmeyiniz, makyaj yapmayınız. Eğer mevcut ise elinizdeki eski gözlük ve kontakt lens reçetelerini getirin. Bu numaralarınız stabil olup olmadığı hakkında bilgi verecektir.
Mevcut ve eski göz problemleriniz ve geçirilmiş göz ameliyatları hakkında doktorunuza bilgi veriniz.
Muayene günü başlıca aşağıdaki testler uygulanmaktadır
- Kornea şekli ve eğriliği hakkında bilgi veren Kornea topografisi
- Görme ve refraksiyon muayenesi
- Göz bebeği büyütülerek ve büyütülmeden göz numaraları ölçümü.
- Biomikroskopik ve Fundoskopik muayeneler (Göz ve retina ve optik siniri içeren göz dibi muayenesi)
- Kuruluk testleri (Göz yaşı değerlendirmesi)
- Göz tansiyonu ölçümü
- Kornea kalınlığı ölçümü
- Wavefront ölçümler
Tüm bu muayenelerin sonucunda gözünüzün lazer göz tedavilerine uygun olup olmadığı anlaşılacaktır.
LASIK ameliyat günü
LASIK lazer göz ameliyatına hazırlık ve ameliyat süreci aşağıda bildirilmiştir.
Kontakt lens kullanıcılarının ameliyattan en az 1 hafta öncesinden lens kullanımlarına ara vermeleri gerekmektedir. Ameliyat öncesi göz kapaklarına makyaj ve losyon sürmeyiniz. Ameliyat günü üzerinize parfüm sürmeyiniz. Lazer cihazları hassas aletler olduğu için lazer akımları kokulardan etkilenebilmektedir. Tedavi günü aç olmanıza gerek yok. Sizi rahatsız etmeyecek şekilde tok olabilirsiniz. Ameliyat uyuşturucu damlalarla gerçekleştirilmektedir.
Ameliyattan önce hasta bilgilendirme formu okunması ve sonrasında imzalanması için sunulmaktadır. Ameliyat öncesi isteye bağlı olarak rahatlatıcı ilaç verilebilir. Göz kapakları temizliği sağlandıktan sonra lazer odasına alınacaksınız. Lazer yatağına uzandıktan sonra anestezi damlası damlatılır. Damlanın etkisi ile göz kırpma refleksiniz azalacak ve gözleriniz uyuşacak.
LASIK tedavisi iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama flap olarak ifade edilen korneada kapak oluşumudur. Bu aşamada vakum halkası ile göz stablizasyonu sağlandıktan sonra saniyeler içinde flap oluşturulmaktadır. Flap oluşturmak için ya mikrokeratomlar veya femtosecond lazer aletleri kullanılmaktadır. Sadece vakum uygulandığı zaman göz üzerinde bir basınç hissedebilirsiniz. Ayrıca vakumun etkisi ile gözde kararma olmaktadır. Flap oluşturulduktan sonra excimer lazer ile ikinci aşama başlar. Gözünüzün açık tutmak için blefarosta olarak bilinen göz kapağı teli takılır. İkinci aşamada flep kaldırıldıktan sonra oluşan yatağa lazer ışınları gönderilir. Lazer süresince hem cerrah mikroskoptan hemde aletin kendisi ilave lazer ışınları ile gözlerinizi takip ederler. Gözün hafif hareketlerinde lazer ışınlarıda gözle beraber hareket ederek tedaviyi sürdürürler. Daha fazla hareket olursa gözü takip eden lazer tedavi edici lazeri göz eski yerini buluncaya kadar durdurur. Lazerle tedavinin süresi lazerin hızına ve numaralara bağlı değişse de genellikle 1 dakikadan kısadır. Lazer bitiminde flap eski yerine oturtulur, ara yüzey yıkanır ve ameliyata son verilir. Tedavi süresince acı hissi duymazsınız. Tedavi bittikten sonra ilk 5 saat içerisinde gözlerde sulanma, hassasiyyet ve yabancı cism hissi görülmektedir. Aynı gün gözlerinize dokunmamanız ve dinlenmeniz önerilir. Eğer ilaç kullanımı önerilmiş ise onları kullanarak bir gün sonrasında kontrol muayenesine gelmeniz gerekir.
LASIK sonrası dönem
LASIK sonrasında iyileşme hızlıdır. İşinizde bir kısıtlama yapmaz. Ancak maksimum tedbirleri almakta yarar vardır. Ameliyat bittikten sonra koruyucu gözlük kullanmanız önerilir (Hastanenin size vereceği siyah gözlükler veya herhangi bir güneş gözlüğü). Aynı gün duş almayın ve gözlerinizi ve yüzünüzü yıkamayın. Gözlerinize dokunmayın ve ovuşturmayın. Özellikle ilk 3-5 saat süresince gözde yaşarma, yabancı cism hissi oluşmaktadır. Gözyaşınızı göze yaklaşmadan yanaklarınızda hafifçe silebilirsiniz. Batma mevcudiyetinde gözünüzü kapatın ve dinlenin. Loş ortamı tercih edin. Bunların dışında doktorunuzun önerdiği damlaları kullanabilir ve ağrı kesici içebilirsiniz. Tedavinin ertesi günü göz muayenesinden geçeceksiniz. Takip eden günlerde size reçetelenmiş damlaları kullanacaksınız. Damlalar esasen steroid, antibiotik ve suni göz yaşı içeren Ilaçlardan oluşmaktadır. 1 hafta süresinde makyaj yapmayınız. 3 hafta süresince yüzmeyiniz. Gözünüze darbe gelebilecek toplu ve dövüşlü sporlardan 3 hafta süresince kaçınınız.