FEMTO LASİK

FemtoLASIK  LASIK cerrahisinde flebin oluşturulmasında  femtosecond ( femtosaniye) lazerlerin kullanılmasını ifade eder.  Femtosaniye saniyenin 10 -15 ‘lik kısmına takabül eder (bir başka değişle saniyenin katrilyonda biri). Daha anlaşılır olması için bir ışık  dünyamıza aydan 1,25 saniyede ulaşmaktadır.  Evrende ulaşılabilecek en büyük hız olan ışık hızı 1 femtosaniyede 0.3 mikron yol kat etmektedir. Kızılötesi ışınlar bu süre zarfında enerjiyi taşıyarak hedef noktada küçük patlamalar oluşturur. Odaklanmış laser noktacıkları birleşerek bir kesi meydana getirir

Femtosaniye lazerler saydam tabakadan geçerek yalnız lazerin odaklandığı noktada etkilerini gösterirler. 

Lazer enerjisi odaklanmış noktada plazma etkisi, şok dalgası, gaz baloncuğu oluşumu sonucunda doku ayrılması ile kesi meydana getirir (photodisruption).

Görüntüleme, biyoloji, göz, kulak, damar ve diş tedavilerinde femtosecond lazerler kullanım alanları bulmuştur. Korneal refraktif cerrahide kullanılan femtosaniye lazerler LASIK için flep oluşturma dışında,  keratokonus tedavisinde intracorneal ringler için tünel oluşturma (Intacs, kerraring), penetran keratoplasti, astigmatik kesiler ve katarakt cerrahisinde de (kısmi) kullanılabilmektedir. Bunlardan en çok flep oluşturma için kullanılan femtosecond LASIK ameliyatlarına IntraLasik, FemtoLasik isimleri verilmektedir. LASIK tekniğinin ilk aşaması olan flep oluşturma mikrokeratomlarla veya femtosecond lazerlerle yapılmaktadır. Mekanik mikrokeratomlar 1991 yılında, lazer keratomlar ise 2000 yılında  geliştirildiler. Femtosecond lazerlerle değişen çaplarda ve kalınlıkta flepler oluşturmak mümkündür. Farklı firmalara ait aşağıdaki femtosecond lazer cihazları mevcuttur;

Intrlase FS (AMO,Visx), Femto LDV (Ziemer ), TECHNOLAS Femtosecond 520F (Femtec), VisuMax (Zeiss, Mel) ve WaveLight FS200 (Ultra Flap).

IntraLase  ilk kullanıma sunulan femtosecond lazerdir ve 2001 yılında FDA onayı almıştır. IntraLase ile 2 milyonun üzerinde tedavi uygulanmıştır. Günümüzde 5.ci jenerasyonu geliştirilen  Intralase iFS ismini almıştır. Visx CustomVue excimer lazer platformu ile birlikte kullanılması iLASIK  olarak bilinmektedir.

2004 yılında FDA onayı alınan Femtec Technolas tarafından geliştirilmektedir. Son şekli TECHNOLAS 520F olarak adlandırılan femtosecond sistemde intrastromal aplikasyon mevcuttur.  

Ziemer FEMTO LDV 2008 yılında FDA onayı almış portatif femtosecond lazer cihazıdır.

Visumax  Femtosecond laser sistemi Visumax femtosaniye ve Mel 80 excimer lazeri birleştirmektedir. ABD dışında kullanılmak üzere 2007 yılında FDA onayı almıştır. ReLex ve SMILE olarak bilinen femtorefraktif tedavi seçenekleri içermektedir.

WaveLight FS200 200kHz ile çalışmakta ve altı saniyede flep oluşturmaktadır. CE Mark onayı mevcuttur.

Femtosecond LASIK için kullanılan diğer isimler bunlardır; FemtoLASIK, IntraLase LASIK, IntraLasik, All-laser LASIK,  Bladeless LASIK, Blade-free, Bıçaksız LASIK, Femtosaniye LASİK, iLASİK(IntraLase+CustumVue Visx), zLASIK(Ziemer FEMTO LDV +Excimer laser).